Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

Πως ο Δήμος Κερκυραίων διασφαλίζει την υγεία των δημοτών και την προστασία του περιβάλλοντος








Μια από της υποχρεώσεις της κάθε Δημοτικής Αρχής, με βάση το Κώδικα Δήμων & Κοινοτήτων, άρθρο 75, είναι «να στοχεύει την συνεχή βελτίωση της ποιότητας ζωή της τοπικής κοινωνίας έχοντας σαν βασικό άξονα την μέριμνα και η λήψη μέτρων για την προστασίας της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος». Εάν υπολογίσει κανείς τον τρόπο με τον οποίο ο Δήμος Κερκυραίων έχει αντιμετωπίσει ενοχλήσεις όπως της προσβολής των δέντρων από μελίγκρα και την μείωση του πληθυσμού των κουνουπιών , τότε θα διαπιστώσει ότι τέτοιου είδους υποχρεώσεις είναι μακριά από την πραγματικότητα.
Ο Δήμος Κερκυραίων εδώ και 3 χρόνια χρησιμοποιεί διάφορα εντομοκτόνα (KARATE ZEON 10 CS, DECIS) εντός πυκνοκατοικημένων περιοχών (πλατείες, δημόσιους χώρους, κλπ) για την καταπολέμηση του εντόμου «Μελίγκρα» εξαιτίας διαρροής κολλητικού υγρού σε διάφορα σημεία της πόλης ( πεζοδρόμια, κλπ) από τα καλλωπιστικά φυτά. Οι ελλείψεις είναι πολλές: 1) Δεν υπάρχει χαρτογράφηση των διαφόρων προσβαλλομένων δέντρων ή μια έρευνα σχετικά με την ανάπτυξη του εντόμου. 2) Δεν υπάρχει τεκμηριωμένη μελέτη ώστε να διαπιστώνεται εαν η διαρροή κολλητικού υγρού οφείλεται πραγματικά στην μελίγκρα ή αποτελεί φυσική λειτουργία του φυτού λόγω της εποχής. 3) Δεν εξετάζονται οι λόγοι εμφάνισης του εντόμου και η υπόδειξη φιλικών προς το περιβάλλον τρόπων αντιμετώπισης του. 4) Χρησιμοποιήθηκαν εντομοκτόνα εντός κατοικημένων περιοχών χωρίς να υπάρχει σχετική υπουργική απόφαση για την χρήση τους και τις προφυλάξεις για το κοινό. 5) Στην ελληνική νομοθεσία δεν προβλέπεται η χρήση γεωργικών εντομοκτόνων σε αστικές και περαστικές περιοχές. Εάν επιτρέπεται κατά εξαίρεση γίνεται με παράκληση νόμου. 6) Το ΣτΕ έχει ήδη 2 φορές ακυρώσει υπουργικές αποφάσεις σχετικά με εντομοκτόνα που είχε εγκρίνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε διαφόρους Δήμους. 7) Επειδή οι ψεκασμοί με τα παραπάνω παρασκευάσματα ενδέχεται να δημιουργούν σοβαρά προβλήματα υποβάθμισης του περιβάλλοντος, του οικοσυστήματος, της ανθρώπινης υγείας, του εδάφους και του υδάτινου περιβάλλοντος όφειλε ο Δήμος Κερκυραίων να συντάσσει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. 8) Η κοινή λογική λέει ότι η χρήση των εντομοκτόνων πρέπει να είναι η τελευταία λύση και αφού πρώτα δοκιμαστούν άλλοι φυσικοί τρόποι, συμπεριλαμβανομένης και της βιολογικής καταπολέμησης που να μην είναι βλαβεροί για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. 9) Ο Δήμος δεν έχει ενημερώσει ΠΟΤΕ τους κατοίκους των περιοχών που διενεργούνται οι ψεκασμοί, ούτε τίθενται οι χώροι σε καραντίνα ή τοποθετείται ειδική σήμανση για προειδοποίηση. 10) Οι υπάλληλοι εκτελούν τους ψεκασμούς χωρίς καμία υποχρεωτική προστασία (γυαλιά, γάντια, στολή) όπως συνιστάται στην ετικέτα των εντομοκτόνων θέτοντας σε κίνδυνο και την ίδια τη υγεία τους. 11) Το KARATE ZEON 10 που χρησιμοποιήθηκε το 2007, στην έγκριση δεν αναφερόταν πουθενά η χρήση στα καλλωπιστικά δέντρα αλλά μόνο σε καλλιέργειες. 12) Η τοξική δράση των εντομοκτόνων δεν είναι πάντα άμεσα εμφανής (αλλεργίες ,άσθμα, λιποειδική πνευμονία) αλλά είναι δυνατόν να εμφανισθεί πολύ αργότερα (νεύρο-αναπτυξιακές διαταραχές, συγγενείς ανωμαλίες, καρκινογένεση) όπως είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο. 13) Ειδικά στην Άνω και Κάτω πλατεία υπάρχει η παράδοση να συχνάζουν και πολλά μικρά παιδιά και ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ κίνδυνο στην υγεία τους ΕΞΑΙΤΙΑΣ της ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΗΣ ΑΜΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ.
Κατά συνέπεια υπό τέτοιες συνθήκες ο Δήμος Κερκυραιών δεν διασφαλίζει σίγουρα την υγεία και τα συμφέροντα των πολιτών.
Μια κίνηση καλής θέλησης θα ήταν ο Δήμαρχος Κερκυραίων να ξεπεράσει τις χρόνιες αγκυλώσεις και να ανοίξει επιτέλους ένα δημόσιο διάλογο για τα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος στην πόλη μας.

Οικολόγοι Πράσινοι Κέρκυρας

Δεν υπάρχουν σχόλια: