Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009
Ελληνική εταιρία ξεκινάει την ''επανάσταση'' για την προστασία του περιβάλλοντος
Η γνωστή Λαρισινή εταιρία SOYKOS ROBOTS ΑΒΕΕ με το ''ρομποτικό κάδο διαχείρισης απορριμμάτων'' σχεδόν ?εξαφανίζει τα σκουπίδια.
Σε συνεργασία με τον Δήμο Λαρισαίων η εταιρεία πρόκειται να τοποθετήσει στην πλατεία Ταχυδρομείου της πόλης έναν τεράστιο ''φοίνικα'' που θα απορροφά, όγκο απορριμμάτων 30-40 κάδων. Το 20% των σκουπιδιών που θα απομένει στο ρομποτικό κάδο θα μεταφέρεται με κοινό φορτηγό στο δεύτερο στάδιο επεξεργασίας. Εκεί με ένα ειδικό μηχάνημα θα διαχωρίζεται το χώμα, η σκόνη και τα πλαστικά.
Στόχος της δημοτικής αρχής αλλά και της εταιρίας είναι να επεκταθεί το σύστημα αυτό ευρύτερα στην πόλη της Λάρισας.
Ήδη οι εξελίξεις για τη νέα αυτή επαναστατική λύση ''αποκομιδής και εξαφάνισης των απορριμμάτων'' είναι ραγδαίες. Δήμοι και ΤΕΔΚ από διάφορες περιοχές της χώρας ενδιαφέρθηκαν άμεσα για την εγκατάσταση παρόμοιων συστημάτων στους Δήμους τους και εκτός από τη Λάρισα πρωτοπόροι είναι ο Δήμος Γλυφάδας στην Αθήνα και η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ρεθύμνου - Κρήτης.
Η εταιρία SOYKOS ROBOTS ΑΒΕΕ που έχει πολύχρονη πορεία τόσο στο βιομηχανικό, όσο και στον αμυντικό τομέα, μπήκε δυναμικά και στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Με σεβασμό στην ισχύουσα νομοθεσία και έχοντας επενδύσει σε νέες τεχνολογίες ανάπτυξε το ''ρομπο-τικό κάδο διαχείρισης απορριμμάτων''. Η ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας έγινε δυνατή με την αμέριστη υποστήριξη της Τράπεζας Πειραιώς.
Το σύστημα αυτό επιτυγχάνει οικολογική, υγιεινή διαχείριση και αποθήκευση απορριμμάτων μέσα στο ρομποτικό κάδο, ο οποίος εξαφανίζει μέχρι και το 80% του αρχικού όγκου των απορριμμάτων. Όλες οι λειτουργίες είναι αυτόματες και δεν απαιτείται η παρουσία ανθρώπινου παράγοντα.
Ο χρήστης στέκεται μπροστά στην ειδική πόρτα του ρομποτικού κάδου η οποία ανοίγει και κλείνει αυτόματα. Πετάει μέσα τις σακούλες των απορριμμάτων- ανάλογα με το μέγεθος του ρομποτικού κάδου μπορεί να χωρέσει όσο 20 γνωστοί κάδοι απορριμμάτων. Τα σκουπίδια συμπιέζονται αυτόματα και όταν το σύστημα γεμίσει ειδοποιεί ηλεκτρονικά το κέντρο ελέγχου, που βρίσκεται στο Δήμο, ότι χρειάζεται άδειασμα. Ο κάδος λιπαίνεται και απολυμαίνεται μόνος του με ειδικά υγρά που τοποθετούνται από πριν στο μηχανισμό. Έτσι ο κάδος είναι πάντα καθαρός και άοσμος. Το σύστημα μπορεί να δεχθεί δύο πόρτες, μία για ανακυκλώσιμα υλικά και μία για οικιακά απορρίμματα. Το σύστημα είναι συνδεδεμένο με την ύδρευση για να πλένεται αλλά και με την αποχέτευση για να διοχετεύονται στο βιολογικό καθαρισμό τα στραγγίσματα, μετά τη συμπίεση των απορριμμάτων.
Ακόμα το καπάκι του ρομπότ ανοίγει μόνο με ειδική κάρτα ενώ σε περίπτωση δολιοφθοράς ειδοποιείται αυτομάτα το κέντρο ελέγχου. Σε περίπτωση πυρκαγιάς ειδοποιείται και η πυροσβεστική, αν και το σύστημα ύδρευσης που διαθέτει θα επιχειρήσει να τη σβήσει αυτόματα.
Οι εξωτερικές παραστάσεις του κάδου, αντί του φοίνικα, μπορούν να αλλάζουν σε πάρα πολλές μορφές και αποτελεί ένα άριστο πεδίο διαφήμισης. Δηλαδή, ο ρομποτικός κάδος εξωτερικά μπορεί να έχει τη μορφή π.χ. τσιγάρου, μπουκαλιού, αρχαϊκής κολώνας, στήλης και οτιδήποτε άλλο συλλάβει η φαντασία των διαφημιστών και των διαφημιζόμενων. Με αυτό τον τρόπο, κάθε κάδος θα μπορεί να αποδίδει και επιπλέον έσοδο από τα απορρίμματα στον κάθε Δήμο, παράλληλα με την πλέον οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων που έχει σκεφθεί και υλοποιήσει άνθρωπος.
Η πατέντα αυτού του κάδου είναι διεθνώς κατοχυρωμένη από τη SOYKOS ROBOTS και όπως προκύπτει από την έκθεση έρευνας της αρμόδιας υπηρεσίας στη Γενεύη (WIPO) πρόκειται για μία διεθνώς αναγνωρισμένη καινοτομία. Στην Ελλάδα έχει ήδη εκδοθεί δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), με αριθμό 1005724. Τα δικαιώματα εκμετάλλευσης της τεχνολογίας για ορισμένες χώρες της Ευρώπης, καθώς και για ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ προβλέπεται να αγοράσει Ελληνοαμερικανός επιχειρηματίας, ο οποίος βρίσκεται ήδη στο κλείσιμο συμφωνίας με εταιρία.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου